VIII Europejskie Targi Produktów Regionalnych
Tatrzańska Agencja Rozwoju, Promocji i Kultury serdecznie zaprasza na VIII Europejskie Targi Produktów Regionalnych, które odbędą się w dniach 11 – 15 sierpnia 2017 roku na Górnej Równi Krupowej w Zakopanem.
Tatrzańska Agencja Rozwoju, Promocji i Kultury realizuje projekt dofinansowany z Funduszy Europejskich "Tatry, Turystyka, Tradycja" organizacja Europejskich Targów Produktu Regionalnego .
PROGRAM
VIII EUROPEJSKICH TARGÓW
PRODUKTÓW REGIONALNYCH
11 sierpnia 2017 (Piątek)
Dzień Miasta Poprad
GÓRNA RÓWIEŃ KRUPOWA
11:00 - Otwarcie terenu Targów - górna Rówień Krupowa
12:00 - Konferencja Inauguracyjna - Sala Obrad Urzędu Miasta Zakopane przy ul Kościuszki 13
12:00 - 12:30 - Rejestracja
12:30 - 14:30 - "Polska kultura regionalna a nowe trendy żywienia" oraz prezentacja i degustacja potraw Karczmy Widokowej Szymkówka
-
"Przenikanie dziedzictwa materialnego i niematerialnego na Podhalu" - dr Stanisława Trebunia Staszel, Instytut Etnologii i Antropologii Kulturowej, Kierownik Podyplomowego Studium Muzeologicznego, Uniwersytet Jagielloński, Kraków.
-
"Walory prozdrowotne mleka i mięsa owczego" - dr hab. inż Edyta Molik - Katedra Biotechnologii Zwierząt, Uniwersytet Rolniczy, Kraków.
-
"Walory zdrowotne i żywieniowe tradycyjnego mięsa jagnięcego w aspekcie nowych technologii i zastosowań" - prof. dr hab. Roman Niżnikowski , Wydział Nauk o Zwierzętach, Katedra Szczegółowej Hodowli Zwierząt SGGW
14:00 -14:30 Konferencja prasowa
11:00 "Zarembek Tradycji" Muzeum Tatrzańskie
11:30 Seminarium o pasterstwie - Anna Wójciak, Muzeum Tatrzańskie
-
wystawa fotograficzna obrazująca wypas owiec
-
sprzedaż książek z zasobów muzealnych
-
przedstawienie filii muzeum
12:00 - 19:00 Kawiarnia TARGOWA
12:00 - 15:00 Dzień Miasta Popradu ze Słowacji
-
Dziecięcy Zespół Folkorystyczny "Venček“ z Popradu
-
Pokaz Jána Kočiša, mistrza świata w Trialu rowerowym
-
Zespól rockowy Tatranka z Popradu
-
Zespół Východňarske Šarkanice
13:00 - 15:00 Pokaz kuchni regionalnej KGW Kościelisko
14:00 - 16:00 Warsztaty rękodzielnicze Koronkarstwo
15:30 - 15:45 Oficjalne otwarcie VIII Europejskich Targów Produktów Regionalnych
15:45 - 16:15 Zespół regionalny integracyjne przedszkole "Górolicki"
16:30 - 18:00 Zespół regionalny im. Klimka Bachledy
Zespół regionalny "Małe Klimki" - konkursy dla dzieci
19:00 - 20:00 Zespół HARNI
12 sierpnia 2017 (Sobota)
Dzień Powiatu Wadowickiego
GÓRNA RÓWIEŃ KRUPOWA
11:00 Otwarcie terenu Targów
12:00 "Zarembek tradycji" prezentacja i promocja książki autorstwa Barbary Caillot Dubus oraz Aleksandry Karkowskiej pt. "Na Giewont się patrzy"
12:00- 19:00 Kawiarnia TARGOWA
12:00 - 13:00 Występy dziecięcych zespołów regionalnych :
13:00 - 15:00 Pokaz kuchni regionalnej KGW z Podhala Ostrowsko
15:00 - 15:15 Kabaret KGW Przytkowice
15:15 - 15:35 Chór Osieczanie
15:35 - 15:50 Mażoretki Queen Step i Duet Twins
15:50 - 16:10 Zespół taneczny "Pryzmat", Spytkowice
16:10 - 16:30 Zespół Czerwone Korale, Brzeźnica
16:50 - 17:10 Zespół śpiewaczy "Radoczanki", Radocza
17:10 - 17:30 Zespół muzyczny "Wiolinki", Tomice
18:00 - 19:00 Przerwa techniczna
19.00 - 20.30 Orkiestra Dęta Zator oraz ROKBand
13 sierpnia 2017 (Niedziela)
Prezentacje regionu Podhala
GÓRNA RÓWIEŃ KRUPOWA
11:00 Otwarcie terenu Targów
11:00 - 18:00 III. Kowalskie spotkania pamięci Jacka Biernacika - warsztaty kowalstwa artystycznego
12:00 - 18:00 "Zarembek tradycji"
12:00 - 19:00 Kawiarnia TARGOWA
12:00 - 14:00 Warsztaty rękodzielnicze - Haft łowicki - Anna Sejdak
12:30 Otwarcie Konkursu na Najlepszy Produkt Spożywczy VIII Europejskich Targów Produktów Regionalnych
12:00 - 12:45 Zespół regionalny "Tatry"
13:00 - 15:00 Pokaz kuchni regionalnej KGW Dębno, KGW Olchawa
14:00 - 16:00 Warsztaty bibułkarskie - Zofia Majerczyk Owczarek
15:00 - 16:00 Seminarium dotyczące roku Karola Szymanowskiego w Zakopanem - Wspomnienia o Karolu Szymanowskim w Zakopanem przedstawi Agnieszka Gąsienica Muzeum ATMA, Pisma Muzyczne Karola Szymanowskiego czytają studenci Uniwersytetu III Wiek
16:30 - 17:00 Koncert nauczycieli i uczniów Zespołu Państwowych Szkół Artystycznych w Zakopanem
17:00 - 17:30 Występ zespołu Regionalnego Mali Holni" z Sierockiego
17:00 - 19:00 "Od Karola Szymanowskiego po teraźniejszość"- pokaz sprzętu narciarskiego i strojów narciarskich Zakładu Produkcyjnego BERDA FOLK - Tadeusz Szostak Berda
19:00 - 20:00 Zespół regionalny REGLE im. Jana Jędrola z Poronina
14 sierpnia 2017 (Poniedziałek)
Dzień Powiatu Jędrzejowskiego
GÓRNA RÓWIEŃ KRUPOWA
11:00 Otwarcie terenu Targów
11:00 - 18:00 Promocja Zdrowego Trybu Życia - Podhalańska Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Nowym Targu
11:00 - 18:00 Dzień Powiatu Jędrzejowskiego
12:00 - 19:00 Kawiarnia TARGOWA
12:00 - 12:30 Zespół KGW "Korytniczanki"
12:30 - 13:00 Kapela Rodzinna Całków z Zielonek
12:00 - 18:00 "Zarembek tradycji" - prezentacja programowa i edukacyjna Tatrzańskiego Parku Narodowego
13:00 - 15:00 Warsztaty rękodzielnicze - gobeliniarstwo - Dorota Opitz
13:00 - 16:00 Pokaz kuchni regionalnej i współczesnej KGW Kościelisko oraz Stowarzyszenie Małopolskich Kucharzy i Cukierników
15:30 - 16:30 Seminarium i degustacja miodów pszczelich oraz plastra pszczelego z Bieszczadzkiego gospodarstwa pasiecznego "Miody Dworskie"
16:00 - 16:30 Zespół KGW "Korytniczanki"
16:30 - 17:00 Kapela Rodzinna Całków z Zielonek
17:15 - 18:00 Ogłoszenie wyników Konkursu na Najlepszy Produkt Spożywczy VIII Europejskich Targów Produktów Regionalnych
19:00 - 20:00 Występ zespołu regionalnego PPWSZ "Młode Podhale"
15 sierpnia 2017 (Wtorek)
Festiwal Oscypka i Serów Wszelakich
GÓRNA RÓWIEŃ KRUPOWA
11:00 Otwarcie terenu Targów
11:00 - 14:30 Konferencja wraz z pokazem kulinarnym w roli głównej jagnięcina i baranina Stowarzyszenie Małopolskich Kucharzy i Cukierników
12:00 - 19:00 Kawiarnia TARGOWA
12:00 "Zarembek tradycji" - prezentacja programowa i edukacyjna
13:00 - 15:00 Warsztaty rękodzielnicze Edyta Majgier - robótki ręczne
13:00 - 15:00 Pokaz kuchni regionalnej KGW Kościelisko
15:00 - 15:45 Parada bacowska - pokaz góralskiej tradycji
15:00 - 17:00 Prezentacja i degustacja potraw "Chaty u Zbója" - Polskie Tatry S.A.
16:00 - 16:30 Występ zespołu regionalnego "Biołodunajcanie"
17:00 - 18:00 Degustacja i prezentacja potraw Restauracja Włoska Villa Toscana
16:00 - 18:00 Festiwal Oscypka i Serów Wszelakich
18:00 Ogłoszenie wyników oraz oficjalne zakończenie VIII Europejskich Targów Produktów Regionalnych
19:00 - 20:00 Występ Zespołu Beti & Bobas
Europejskie Targi Produktów Regionalnych skupiają producentów wyrobów tradycyjnych z kraju i zagranicy. Co roku cieszą się ogromnym zainteresowaniem turystów oraz mieszkańców Powiatu Tatrzańskiego. Uczestnicy mają okazję poznać wyroby rękodzielnicze z całej Europy, dokonać degustacji produktów tradycyjnych i podziwiać występy zespołów regionalnych. Ideą targów jest nawiązanie międzynarodowej współpracy, popularyzowanie zasad unijnych, dotyczących jakości produktów żywnościowych, wyeksponowanie ich różnorodności oraz wymiana doświadczeń pomiędzy wystawcami.
Nieodłącznym elementem Europejskich Targów Produktów Regionalnych jest Festiwal Oscypka i Serów Wszelakich, który otwiera Parada Bacowska, przechodząca przez ulice miasta. W ramach festiwalu odbywa się także Konkurs na Najlepszy Oscypek oraz pokazy „pucenia” oscypka i strzyżenia owiec.
Na tegorocznych VIII Europejskich Targach Produktów Regionalnych, poza tradycyjnie ciekawą ofertą programową, utworzony zostanie tzw. „Zarembek Tradycji”.
„Zarembek (polana) Tradycji” pozwoli w sposób przystępny odsłonić zwyczaje, obrzędy ludowe, stroje, szlaki turystyczne, słowem zobrazować zwiedzającym bogactwo kulturowe naszego tatrzańskiego terenu. To ciekawe miejsce, w którym odwiedzający będą mieli okazję poznać bliżej historię pasterstwa, związane z nim zwyczaje, obejrzeć wystawę fotografii. Ponadto w „Zarembku Tradycji” zaprezentowana zostanie miniatura folusza czyli maszyny do obróbki (folowania) sukna.
Europejskie Targi Produktów Regionalnych to także możliwość wzięcia udziału w licznych warsztatach rękodzielniczych, które skupiają się wokół popularyzowania zjawiska kultury ludowej. Warsztaty są również możliwością spotkania z osobami, które w swojej pracy zawodowej zajmują się twórczością ludową lub czerpią z niej inspirację do współczesnych realizacji.
Targi od strony kulinarnej – to okazja do degustacji potraw przyrządzonych z produktów certyfikowanych przez Koła Gospodyń Wiejskich i profesjonalnych Szefów Kuchni. Tematem przewodnim Targów będzie jagnięcina podhalańska.
Spotkajmy się na Targach w Zakopanem. Powiat Tatrzański zaprasza!
www.tatry.pl
www.produkty-regionalne.eu
Znajdź nas na:
www.facebook.com/promocja.tatry
www.facebook.com/ETPRzakopane