Zapraszamy serdecznie na konferencję inauguracyjną VIII Europejskich Targów Produktów Regionalnych, która odbędzie się w dniu 11 sierpnia 2017 w Urzędzie Miasta Zakopane w sali konferencyjnej przy ul. Kościuszki 13 , Zakopane
Temat przewodni: Polska kultura regionalna a nowe trendy żywienia
12:00 rejestracja
12:30 - przywitanie gości Piotr Bąk, Starosta Tatrzański
12:45 – 13:05 - „Tradycja w działaniu - puls w przeszłości we współczesnej kulturze Podhala”
dr Stanisława Trebunia Staszel, Instytut Etnologii i Antropologii Kulturowej,
Kierownik Podyplomowego Studium Muzeologicznego, Uniwersytet Jagielloński Kraków
13:05 – 13:25 - Walory prozdrowotne mleka i mięsa owczego
dr hab. inż. Edyta Molik – Katedra Biotechnologii Zwierząt, Uniwersytet Rolniczy, Kraków
13:25 – 13:45 - Zdrowotne i żywieniowe aspekty wykorzystania mięsa jagnięcego a nowe technologie i zastosowania, autorzy - prof. dr hab. Roman Niżnikowski Wydział Nauk o Zwierzętach, Katedra Szczegółowej Hodowli Zwierząt SGGW Warszawa, dr Karol Krajewski Instytut Ochrony Środowiska
14:00 - Konferencja prasowa
14:30 - Prezentacja i degustacja potraw Karczmy Widokowej Szymkówka
15:30 - uroczyste otwarcie VIII Europejskich Targów Produktów Regionalnych - Górna Rówień Krupowa