Za nami trzeci dzień sierpniowych Targów. Zobaczcie co działo się wóczas na Górnej Równi Krupowej w Zakopanem.
Partnerem kolejnego, trzeciego już dnia 12. edycji Europejskich Targów produktów Regionalnych była Gmina Biały Dunajec, Gminna Biblioteka Publiczna im. Zofii Solarzowej w Białym Dunajcu oraz Gminny Ośrodek Kultury im. gen. bryg. Andrzeja Galicy.
W Zarembku Tradycji odbyła się akcja bookcrossingu, połączona z czytaniem na Równi Krupowej. Przez cały dzień była okazja, aby wziąć udział w jedynych w swoim rodzaju ekologicznych warsztatach organizowanych przez GOK w Białym Dunajcu.
W ramach cyklu Tradycje kulinarne Podhala zaprezentowały się Koła Gospodyń Wiejskich z Witowa, Jurgowa i Kościeliska. Na stoiskach podhalańskich gaździn spróbować można było m.in: barszcz, łazanki, ciasta czy moskole.
Szczególny motyw kulinarny tegorocznych Europejskich Targów Produktów Regionalnych stanowią ziemniaki, inaczej grule czy rzepa. W związku z tym, dzisiejszym gościem był Związek Podhalan Oddział Dzianisz, który opowiedział o “Wykopkach” - szczególnym wydarzeniu z cyklu XX Tatrzańskich Wici.
Na scenie plenerowej odczytano fragmenty “Małego Księcia” oraz „Małego królewica” przetłumaczonego na gwarę podhalańską przez profesor Stanisławę Trebunię-Staszel z Białego Dunajca. Wójt Gminy Biały Dunajec zaprezentował również nową stronę internetową www.zdjęciazdunajca.pl.
W ramach występów artystycznych zaprezentowali się: Kapela Góralska Istebna, która zagrała muzykę z różnych regionów od Beskidów po melodie Słowacji Słowacji, Czech i Węgier, zespół Regle z Poronina oraz działająca przy zespole grupa śpiewacza oraz dorosła część zespołu regionalnego Hop Cup z Zakopanego.
Foto:Piotr Korczak