Wreszcie ruszyły XIV Europejskie Targi Produktów Regionalnych
Zapraszamy na Górną Rówień Krupową. Jesteśmy dla Państwa do 15 sierpnia.
Zakopane - Rówień Krupowa pokryta kolorowymi namiotami. Tu barwne pierogi z nadzieniami pobudzającymi wyobraźnię smakową, obok kiełbasy, szynki, salcesony, słoniny. Jeszcze dalej kuszące ciasteczka, pachnące chleby, miody w wyborze, który zaspokoi każde podniebienie. A piwa, nalewki, wina, soki. Sery prosto z Włoch, kardamonowa kawa i herbata z Tunezji lub dla odmiany zioła z polskich pól. Węgierska papryka w każdej postaci, także tej
w prawdziwym salami.
Każde stoisko to inny świat smaków, a że nachodzić się trzeba sporo, to wreszcie i dla odpoczynku, i dla ukojenia żołądka zasiadamy w gościnnych namiotach gospodyń z podhalańskich wsi i degustujemy: kwaśnicę, żurek, oscypek, bundz, zupę na bryndzy, bigosy, moskole, domowe ciasta – wymienić wszystkiego nie sposób.
Po tej uczcie idziemy dalej, by kontemplować piękno ręcznych wyrobów – ceramiki, biżuterii, strojów ludowych, malarstwa, haftu, bądź ręcznie wykutych noży. I tu każdy znajdzie coś dla siebie. Są bowiem wyroby oparte o najnowszą modę lub najstarsze wzory.
Potem przysiadamy na chwilę w miejscu wyjątkowym – Saloniku Generałowej Jadwigi Zamoyskiej, która wdzięczności za uczczenie w tym roku jej pamięci przypomina swoje specjalne menu z szkoły dla dziewcząt w Kuźnicach serwowane przez Cepculki, czyli jej wychowanki.
To nie koniec naszej wędrówki po targach. Do zwiedzenia zostały jeszcze stoiska z naturalnymi kosmetykami, wonnymi olejami, mydłami, kremami.
Na razie wędrujemy, oglądamy i chłoniemy wszystko, by wreszcie podjąć decyzję, co z tych targów zabierzemy z sobą. Mamy na to jeszcze trzy dni. Impreza potrwa do 15 sierpnia. Można przyjść codziennie, dwa razy dziennie i więcej, bo teren targów otwarty jest od 11:00 do wieczora, który kończy się koncertami zespołów góralskich i folkowych.
Zdjęcia: PAWEŁ MURZYN