Obrady Kapituły znaku Marka Tatrzańska 2023
We czwartek pierwszego lutego, w siedzibie Tatrzańskiej Agencji Rozwoju, Promocji i Kultury przy ul. Tetmajera 24 odbyły się Obrady Kapituły znaku Marka Tatrzańska 2023.
Już po raz szesnasty ocenione zostały artykuły spożywcze, wyroby i produkty rękodzielnicze oraz usługi handlowe, gastronomiczne, noclegowe i inne działające na Terenie Powiatu Tatrzańskiego, celem przyznania wyróżnienia jakim jest Marka Tatrzańska. Nadesłanych zostało 26 wniosków, które oceniła Kapituła w składzie:
- Edward Tybor: Przewodniczący Rady Powiatu Tatrzańskiego, Przewodniczący Kapituły,
- Helena Buńda: Dyrektor Tatrzańskiej Agencji Rozwoju, Promocji i Kultury, Sekretarz Kapituły,
- Edward Chyc-Magdzin: przedstawiciel Cechu Rzemiosł Różnych i Przedsiębiorczości w Zakopanem, Członek Kapituły
- Zofia Górska: Wiceprezes Tatrzańskiego Centrum Gospodarczo-Turystycznego w Zakopanem, Członek Kapituły
- Bogumiła Kułach: Dyrektor Gminnej Biblioteki Publicznej w Białym Dunajcu, Członek Kapituły,
- p.o. Maria Kuruc: przedstawicielka Wójta Gminy Bukowina Tatrzańska, Członek Kapituły,
- Małgorzata Karpiel-Bzdyk: Dyrektor Gminnego Ośrodka Kultury Regionalnej, Członek Kapituły,
- Anna Malacina-Karpiel: Dyrektor Gminnego Ośrodka Kultury w Poroninie, Członek Kapituły,
- Agnieszka Nowak-Gąsienica: Wiceburmistrz Miasta Zakopane, Członek Kapituły,
- Jerzy Andrzej Laszczyk: Członek Rady Tatrzańskiej Izby Gospodarczej, Członek Kapituły,
- Edyta Mazur: Kierownik Zespołu do Spraw Marketingu Regionu ,Przedstawiciel Urzędu Marszałkowskiego Województwa Małopolskiego, Członek Kapituły
Kapituła rozpoczęła swoją pracę od kategorii pierwszej - artykuły spożywcze. W tej kategorii został złożony tylko jeden wniosek:
- Podhalańska baranina podwędzana
Następnie rozpatrzono kategorię drugą: wyroby i produkty rękodzielnicze, w tej kategorii złożono następujące wnioski:
- Haft angielski- Anna Małkuch
- Dudy Podhalańskie Mistrza Piotra Majerczyka ,,Tyrlitego"
- Gama projektów ubraniowych spod igły Folk Desing - Aneta Larysa Knap
- Haft płski- Janina Hanusiak
- Zdobnictwo stroju podhalańskiego - przyprawianie i wiązanie strzępków do tradycyjnych chust i szali góralskich - Anna Sieczka Na koniec rozpatrzono wnioski: usług gastronomicznych, handlowych, noclegowych oraz innych działających na Terenie Powiatu Tatrzańskiego. Podczas oceny zwracano uwagę na wartość danej działalności lub działań dla Powiatu Tatrzańskiego, a także jego mieszkańców. W kategorii trzeciej została zgłoszona największa ilość wniosków:
- Działalność artystyczna Lidii Rosińskiej - Podleśny
-
Działalność kulturalno - edukacyjna Parafialnego Regionalnego Zespołu Giewont z Olczy
-
Działalność kulturalno - edukacyjna Zespołu Regionalnego im. Klimka Bachledy w Zakopanem
-
Domki Wisienka w Zakopanem
-
Blog www.abite.pl - zakładka ,, Zakopane na wypasie"
-
Tatra Green Hause
-
Tatrzańska kawiarnia ekologiczna Eco - Cafe Zieleń
-
Karcma u Świadka
-
Tatra Road Race
-
Kraina Smaku Grzegorza Lelka - usługi gastronomiczno- hotelarskie
-
Polki Folki
-
Tatrzański Park Edukacyjny
-
Uczniowski Klub Sportowy ,,Regle"
-
Karczma ,, Chata Zbójnicka"
-
Oto Tatry - Paweł Pańszczyk - Kulig i biesiada tatrzańska w Poroninie
-
Pracownia Artystyczna ,,U Zojdy"
-
Bluu Textile Service Wioletta Kuraś
-
Jan Krzeptowski Sabała - przewodnictwo tatrzańskie i inne
-
Restauracja Javorina
-
Zespół Biołodunajcanie
Oficjalne ogłoszenie wyników konkursu odbędzie się podczas Uroczystej Gali Wręczenia Znaku "Marka Tatrzańska 2023".