Mistrzostwa Świata w jedzeniu buncu to jedna z atrakcji w ramach Witowiańskiej Watry. W tym roku zawody miały rangę światową bowiem wystartowali zawodnicy z Izraela i Holandii a ostatecznie tytuł powędrował właśnie do tego ostatniego kraju. Chociaż uspokajamy - najszybciej ćwieć kilo buncu zjadł góral, który po prostu wyemigrował czasowo właśnie do Holandii. Mistrzostwa jak i wszystkie inne atrakcje w Witowie, które zebrały tłumy widzów, odbyły się w ramach XVIII Tatrzańskich Wici.
Mistrzostwa Świata w jedzeniu buncu w tym roku miały wyjątkowo silną obsadę. Dość powiedzieć, że chętnych było znacznie więcej niż porcji owczego sera, które przygotowano do zawodów. I w tym roku obsada była naprawdę międzynarodowa – byli zawodnicy z Izraela jak i z Holandii i to właśnie do tego kraju powędrował tytuł mistrzowski – Andrzej Truty całą porcję zjadł w 2 minuty i 32 sekundy. To bardzo dobry wynik choć rekord świata ustanowiony kilka lat temu w Witowie to niespełna minuta.